Hjerte-ikon

Vores samtaleguide er udviklet til at hjælpe dig med at få mest muligt ud af dit lægebesøg.

Stetoskop-ikon

Hvor meget ved du om sjældne diagnoser - kan du svare rigtigt på quizzen?

Familietre-ikon

Differentialdiagnose, DNA, dominant arvegang - forstå de svære ord du kan møde på din vej.

Vejen til en sjælden diagnose

Vidste du, at der er cirka 7000 forskellige sjældne sygdomme i hele verden? I Europa betragtes en diagnose som sjælden, når den berører færre end 1 ud af 2000 personer. Nogle af sygdommene er så sjældne, at der kun findes få tilfælde af den samme diagnose. At få den rigtige diagnose på det rigtige tidspunkt kan ændre liv, men desværre er vejen ofte både lang og snørklet. Mange mennesker lever en stor del af deres liv uden at vide, hvad der er galt med dem, og nogle finder aldrig ud af det. En af grundene kan være manglende viden – både om sygdommen, og hvordan man finder denne viden. 

Vejen til den rigtige diagnose kan variere fra person til person, men fælles for mange er, at det kan være en væsentlig byrde for de berørte personer ‒ både patienterne og deres pårørende. Det kan også være en udfordring for sundhedspersonale, som gør deres bedste for at udforske, søge efter og finde den rigtige diagnose til den rigtige patient. 

Det er ikke altid en nem opgave at forske i en sjælden sygdom, men det gør den ikke mindre vigtig. På denne side vil du møde både personer, der lever med en sjælden diagnose, og sundhedspersonale med særlig ekspertise inden for dette område. Formålet med disse historier er at belyse og sprede viden, forståelse og indsigt om sjældne sygdomme, så flere mennesker forhåbentlig vil have mulighed for at få en kortere vej mod den rigtige diagnose. 

Del eller print

MAT-DK-2300559 v1.0 07/11/2023