Diagnosticering af Fabry sygdom

Fabry sygdom kan være svær at diagnosticere. Det er der flere grunde til.

Sjælden og ukendt: Fabry er så sjælden en sygdom, at mange læger ikke er stødt på den tidligere.

Forveksles med andre sygdomme: Symptomerne på Fabry sygdom er ikke unikke og kan derfor let forveksles med symptomer på mere almindelige sygdomme.

Symptomer behandles separat: Fabry sygdom kan vise sig forskellige steder i kroppen og behandles ofte separat af forskellige specialister, før nogen opdager, at alle symptomer faktisk kan forbindes med én enkelt årsag; Fabry sygdom.

Lang vej til diagnosen

Vejen til diagnosen er som regel en lang proces, når man har en sjælden sygdom som Fabry. Nogle gange tager det år eller endda årtier, før mennesker med Fabry sygdom får en diagnose. Det skyldes bl.a., at lægerne normalt først undersøger for mere almindelige sygdomme, før de overvejer en sjælden lidelse som Fabry sygdom.

Læs om de typiske symptomer på Fabry sygdom

Tidlig diagnose gør en forskel

Det er vigtigt, at mennesker med Fabry sygdom diagnosticeres så tidligt som muligt. Sygdommen udvikler sig nemlig med tiden og kan føre til uoprettelige skader på organerne. Først når en person har fået diagnosen Fabry sygdom, kan lægen begynde at planlægge den optimale opfølgning og evt. behandling for at afhjælpe sygdommens symptomer og udvikling.

Læs om behandling af Fabry sygdom

Hvordan tester man for Fabry sygdom?

Der findes flere tests, der kan vise, om du har Fabry sygdom. De mest almindelige laboratorietests er:

  • Enzymaktivitets-test – en blodprøve, der kan vise niveauet af det enzym, som er skyld i Fabry sygdom. Man ved nemlig, at mennesker med Fabry sygdom ofte har et meget lavt niveau af netop dette enzym.

  • Genetisk test – en blodprøve, der viser hvilke genfejl, der forårsager sygdommen. Kaldes også for genotypebestemmelse.

Da Fabry sygdom kan påvirke forskellige organer, kan lægerne også foretage andre tests og undersøgelser for at se, hvordan sygdommen påvirker de forskellige dele af kroppen.

Læs om normale prøver ved Fabry sygdom

Genetisk rådgivning

Mennesker, der bliver testet for Fabry sygdom, vil som regel blive tilbudt genetisk rådgivning. Rådgivningen informerer dig om, hvordan svarene på testene kan påvirke dit liv.

Læs om genetisk rådgivning ved Fabry sygdom

Hjerte ikon
Smerter i hænder og fødder, maveproblemer og hududslæt kan være symptomer på Fabry.
Førstehjælpskasse ikon
Du kan få behandling for Fabry. Få overblik over medicin, prøver og specialister, du kan møde.
Patientforening ikon
Mange føler sig kriseramt, når de får en sjælden diagnose. Men der er hjælp at hente.
Del eller print