Hvordan passer jeg bedre på mig selv i hverdagen?

"Egenomsorg? Ja, det gør jeg, når jeg skal på ferie."

Har du nogensinde sagt noget lignende til dig selv? Egenomsorg er ikke noget, du bør udsætte, til du skal på ferie eller vente med til weekenden. Egenomsorg er en løbende proces – det handler om at tilvælge en taknemmelig og mere positiv holdning til dig selv:

"Jeg fortjener egenomsorg, og jeg skylder mig selv altid at passe på mig selv og sørge for, at jeg har det godt."

Tænk på egenomsorg som at passe på en smuk plante i dit hjem. Du ville ikke sige: "Jeg vander den, når jeg har tid, måske i weekenden, den må klare sig indtil da."

Nej, planten har brug for regelmæssig pleje for at overleve og kunne vokse. Den har brug for opmærksomhed: Er det for varmt? Har planten brug for mere vand i dag eller mere skygge? Ville lidt varme og sol være godt for den i dag?

Det samme gælder for dig i din hverdag. Hvis du vil passe på dig selv på en sund måde, skal du være i kontakt med dine egne behov, så du kan være der for dig selv. Nogle gange skal du være kærlig over for dig selv, andre gange motiverende eller trøstende, men du skal altid prøve at være opmærksom over for dig selv.

Egenomsorg kan være udfordrende, og vores hverdag er fyldt med forventninger, opgaver og krav, som andre har til os. Vi kan også lægge pres på os selv, så det er vigtigt, at du ved, hvordan og hvornår du skal lave sunde ændringer for at passe på dig selv.

Med venlig hilsen,
Gunda

Gunda Tibelius

Mentaltræner og systemisk erhvervscoach 

Gunda Tibelius er en mentaltræner, systemisk erhvervscoach og kommunikationstræner. Hendes fascination af vores egen mentale styrke udviklede sig, da hun som ung deltog i konkurrencesport. I forbindelse med sine studer på 'Deutsche Sportshochschule' i Köln styrkede hun sine personlige erfaringer med forskning på Institut for Psykologi. Hun forstår hvilke teorier og praksisser, man skal bruge for at distancere sig fra udefrakommende stressfaktorer, styrke sin ressourcebaserede bevidsthed og etablere et målrettet og kraftfuldt fokus.

Egenomsorgstesten

Refleksionsspørgsmål:

Egenomsorgstesten, inviterer dig til at se på 12 områder af din hverdag og reflektere over en række spørgsmål som har med dem at gøre. Disse områder spænder fra kost og motion til personlig udvikling og selvværd, og testen vil hjælpe dig med at få et overblik over din nuværende egenomsorg i hverdagen. Testen vil visualisere, hvordan du har det inden for hvert område, så du nemt kan genkende, hvor du allerede er god at passe på dig selv, i modsætning til andre områder, hvor der er plads til udvikling.

Testen er lavet med henblik på at blive gentaget hver sjette til ottende uge for at hjælpe dig med at udvide og styrke din selvbevidsthed om dine behov.

Brug skabelonen i Egenomsorgstesten - alt hvad du behøver er en pen, og så kan du komme i gang!

Testskabelonen består af en cirkel opdelt i 12 lige store sektioner. Hver linje, der går ind til midten af cirklen, er opdelt i 10 sektioner. Skalaen går fra 1 eller "meget utilfreds" tættest på midten til 10 eller "meget tilfreds" yderst i cirklen.

Tip:

Næste gang du er i en stressende situation, så brug et øjeblik på at observere dine tanker. Fokusér på, hvordan du taler til dig selv, og overvej følgende

  • Er du venlig og støttende?
  • Nedgør du dig selv?

Det er vigtigt altid at være opmærksom og tale venligt til dig selv - som om du taler til din bedste ven.

Billedet ovenfor viser, hvordan dit færdige testskema kan se ud.

Refleksionsarket

Forstå dine fire grundlæggende psykologiske behov, og hvad du kan gøre i hverdagen for at opfylde dem.

Det kan spille en vigtig rolle for vores mentale sundhed at være mere opmærksomme på vores fire grundlæggende behov. Du kan måske ikke altid opfylde alle disse behov, og alle oplever situationer forskelligt, men vi kan gøre noget for at forsøge at opfylde vores behov. De fire grundlæggende psykologiske behov er:

  • Tilknytning og tilhørsforhold
  • Orientering og kontrol
  • Styrke selvværd og anerkendelse
  • Nydelse og at undgå smerte

Brug refleksionsarket, til at hjælpe dig med at reflektere over, hvad der får dig til at føle dig godt tilpas i hverdagen, og hvilke psykologiske behov, de opfylder. Du kan derefter begynde at lægge mærke til, hvor tit du gør disse ting i hverdagen og lave en plan for de næste tre uger for at forbedre et område, som du har identificeret. Forstå dine fire grundlæggende psykologiske behov, og hvad du kan gøre i din hverdag for at opfylde dem.

5-2-21-metoden

Hvordan kan man integrere positive tankemønstre i sin hverdag?

Livet kan være udfordrende, og du kan opleve kampe eller tilbageslag, som kan have en negativ indvirkning på dig følelsesmæssigt. I disse øjeblikke er dine tanker altid med dig – der kan være op til 80.000 tanker i dit hoved hver dag! Mange af vores tanker går igen, og desværre kan de ofte være negative. Hvis du primært bemærker de negative ting i dit liv, betyder det ikke, at der ikke sker noget positivt. Du fokuserer bare ikke på de positive eller lægger mærke til dem i øjeblikket.

5-2-21-metoden, er en enkel øvelse, som kan hjælpe dig med at skabe nye positive tankemønstre i hverdagen, ved at bruge fem minutter for dig selv hver dag i 21 dage. Ligesom, når man går i fitnesscentret, kan små forbedringer fra dag-til-dag betyde, at dit daglige fokus gradvist begynder at ændre sig og blive mere positivt.

Øvelsen går ud på at bruge 5 minutter hver dag til at reflektere over to små øjeblikke, der gav dig en positiv følelse. Disse øjeblikke har du måske ikke lagt mærke til før, men øvelsen kan hjælpe dig med at fokusere på, hvordan de påvirker både dit sind og din krop.

Tip:

Husk at disse egenomsorgsøvelser bliver lettere for hver dag, der går. Ligesom fysisk træning kræver mental træning også et vist engagement, men man kan nøjes med at investere 5 minutter om dagen.

Læs mere om 5-2-21-metoden og prøv den!