At rejse med TTP

At rejse, når du har TTP, er absolut muligt. Bare du planlægger din rejse omhyggeligt.  Det fortæller dr. Paul Coppo, der er professor i hæmatologi og en af de førende eksperter inden for patientpleje og klinisk forskning i TTP. Se her hans råd til, hvordan du får en dejlig ferie uden frygt for tilbagefald.

Husk, at din læge er din bedste kilde til information om din diagnose og behandling, herunder spørgsmål om at rejse med TTP. Oplysningerne nedenfor skal ikke forstås som udtømmende i forhold til rejser med TTP.

Dr. Paul Coppo

Kan du rejse, når du har TTP?

Du kan rejse med TTP, når du har taget alle forholdsregler for at undgå tilbagefald. Det indebærer bl.a., at ADAMTS13-aktiviteten er normal. Er aktiviteten normal, vil du som regel kunne rejse, hvorhen i verden du vil og nyde ferien uden frygt for tilbagefald.

Læs om tilbagefald

Hvordan forbereder du en rejse?

Det er vigtigt, at du planlægger din rejse i god tid, når du har haft TTP. Vigtigst er det, at du får tjekket aktiviteten af enzymet ADAMTS13. Det indikerer nemlig din risiko for forestående tilbagefald. 

Er ADAMTS13-aktiviteten normal, er risikoen for tilbagefald meget lav, og du kan rejse sikkert og uden bekymring. Er ADAMTS13-aktiviteten derimod kraftigt reduceret, fx til under 20 % af den normale aktivitet, vil det være klogt at diskutere med din læge, om et forløb med immundæmpende behandling kan være nødvendig. Behandlingen vil som regel normalisere ADAMTS13-aktiviteten inden for en måned.

Læs om immundæmpende behandling

Har du arvelig TTP og får plasma-infusion, vil du som regel skulle modtage en infusion før afrejse og efter hjemkomst. Rejsetiden bør ikke overstige den sædvanlige tid mellem to plasma-infusioner. 

Læs om behandling af arvelig TTP

Kan du rejse, efter du har fået immundæmpende behandling?

Når ADAMTS13-aktiviteten er normal inden afrejse, er der ingen betydelig risiko for tilbagefald, og du kan rejse sikkert – både med fly og bil. Vær dog opmærksom på, at du har let øget risiko for infektion, hvis du for nylig har fået immundæmpende behandling. Derfor bør du gå til lægen, hvis du får feber eller andet, der indikerer, at du har en infektion.

Har du arvelig TTP kan du rejse sikkert, efter du har fået plasma-infusion – så længe du max er bortrejst i den sædvanlige tidsperiode mellem to behandlinger.

Kan du få rejsevaccination, når du har TTP?

Hvis ADAMTS13-aktiviteten er normal, kan du uden problemer blive vaccineret i forbindelse med rejse. Sørg dog for, at den person, der giver dig vaccinationen, er specialiseret inden for TTP. 

Det er vigtigt, at du med sikkerhed ved, at ADAMTS13-aktiviteten er normal. Hvis den er ukendt eller for lav, kan en rejsevaccine i værste fald udløse en TTP-episode. Få derfor altid ADAMTS13-aktiviteten testet inden vaccination.

Hvis ADAMTS13-aktiviteten er normal, vil du normalt kunne modtage enhver form for vaccination. Har du tidligere fået immundæmpende behandling, skal du dog undgå levende, svækkede vacciner, der kan give risiko for infektionssygdom (det gælder bl.a. tuberkulose, gul feber, skoldkopper og fåresyge/mæslinger/røde hunde). Der er ikke påvist problemer for ikke-levende vacciner.

Har du medfødt ADAMTS13-mangel, skal enhver vaccination uanset din alder udføres umiddelbart efter en plasma-infusion for at beskytte mod tilbagefald.

Hvilke dokumenter skal du medbringe på en rejse?

Medbring kontaktoplysningerne på en anbefalet specialist, så du altid ved, hvem du skal kontakte, hvis du pludselig føler dig utilpas, når du er på ferie. 

Medbring også dokumenter, som detaljeret forklarer egenskaberne ved TTP, herunder detaljer om, hvordan sygdommen viser sig, hvilken behandling du har fået, og hvordan din opfølgning foregår.

Læs om opfølgning efter behandling

Hvad skal du gøre, hvis du føler dig utilpas, mens du er ude at rejse?

Hvis du føler sig utilpas, mens du er ude at rejse, bør du kontakte en læge med det samme. Det behøver ikke at betyde noget, men du bør alligevel kontakte en læge for at udelukke et tilbagefald af sygdommen. 

Lup ikon
TTP er en sjælden blodsygdom, der danner små blodpropper, som skader kroppen.
Familietræ ikon
TTP skyldes en enzymfejl. Fejlen kan opstå pludseligt eller være nedarvet i generne.
Patientforeninger ikon
Få adgang til støtte og netværk for mennesker med TTP og deres pårørende.
Del eller print